tour-fl.lv

Francijas virtuve

franču virtuve

 

Francija ir pazīstama kā ļoti izsmalcināta zeme, un ikvienai izsmalcinātai  valstij un tautai ir arī izsmalcināta virtuve. Francijas ēdiena gatavošanas tradīcijās ietilpst ar garšu bagātu ēdienu gatavošana, kuros var atrast visdažādākās nianses, kuras padara šo ēdienu izcilu un baudīšanas vērtu.

Francijas nacionālā virtuve ir bagāta ar daudziem pazīstamiem un varbūt arī ne tik pazīstamiem ēdieniem. Visas Francijas kā valsts nacionālie pamatēdieni ir kā Franču sīpolu zupa un Franču biezzupa, tā Steika frī kartupeļi, bagetes unFranču sieri. Bet pie nacionālajiem desertiem ietilpst Makarūni, Eklēri, Šokolādes uzpūtenis, Krem brulē un vēl vairāki citi saldie ēdieni.

Taču, tā kā Francija ir visai liela valsts, kura ir sadalīta 22 reģionos un 96 dažādos pilsētu departamentos, tad šie nacionālie ēdieni atšķiras praktiski ikvienā no šiem reģioniem. Katrs reģions ir slavens ar mazliet citu ēdienu vai tā aspektu un stilu, tādēļ nevar droši teikt, ka pašā Francijā ir tikai viena veida tradicionālie ēdieni.

Piemēram, Francijas galvaspilsēta Parīze un tās apkārtne ir slavena ar tās luksusa restorāniem, kur tev būs iespēja nogaršot jeb ko. Šampaņas – Ardēni reģionos populāras izejvielas ir šķiņķis, medījumu gaļa, arī augļi un alus. Centrālās Francijas reģionā ļoti populāri ir svaigi augļi un zivis, tādēļ šeit plaši tiek gatavoti zivju ēdienu un dažādi deserti, bet, piemēram, Korsikas reģions ir slavens ar jēra gaļas ēdieniem, tās sieriem un no kastaņiem pagatavotiem miltiem.

Vēl viens interesants Franču virtuves aspekts ir arī gadalaiki, jo Francijas pavāri pastāv uz to, ka ir nepieciešams izmantot pašā Francijā audzētas un svaigas sastāvdaļas, tādēļ tie ir ļoti atkarīgi no gadalaikiem. Vasaras periodā populārākie franču ēdieni ir salāti un dažādi ēdieni, kuri satur daudz augļus, vasaras beigās un rudenī topā ir sēnes un dažādi sēņu sautējumi, bet, kad septembra beigās sākas medību sezona, tad franču virtuve iegūst pavisam citu izskatu un no vieglajiem salātiem pāriet uz izsmalcinātiem un sarežģītiem gaļas ēdieniem. Bet ziemā visbiežāk Franču restorānos ir sastopami ēdieni, kuros viena no sastāvdaļām ir austeres.

Un noteikti ir jāpiemin arī franču ēdienu tradīcijas, attiecībā uz dienas laiku, jo Francijā ļoti izteikti nošķir brokastu ēdienus no, piemēram, pusdienu ēdieniem. Tā brokastīs tradicionāli tiek ieturēta ātra maltīte, kura sastāv no Franču maizes rikām ar ievārījumu, kā arī kafijas vai tējas. Bet tādi pazīstami franču maiznieku izstrādājumi kā kruasāni parasti tiek ēsti brīvdienu rītos. Pusdienas Francijā kādreiz bija divu stundu dienas vidus pasākums, taču mūsdienās tās ir noīsinātas uz ierasto vienas stundas standartu. Francijā pusdienas bieži sastāv vai nu no līdzi paņemtām maltītēm, došanos pusdienot mājās, vai dažas kompānijas pat izsniedz kuponus saviem darbiniekiem, ar kuriem tie var doties uz ēdnīcām, restorāniem vai veikaliem un papusdienot. Vēl ļoti populārs pusdienu ēdiens ir vienkārši sviestmaize, kurai seko deserts, kurš visbiežāk ir nopirkts pārtikas veikalā. Bet lielais ēdiena pasākums tiek atstāts vakariņu laikam. Franču vakariņas parasti sastāv no trīs ēdieniem – uzkodām vai zupas, pamatēdiena (dārzeņiem, kartupeļiem, rīsiem vai makaroniem) un visbeidzot siera ēdiena vai deserta. Dažreiz papildus pirms siera ēdiena tiek pasniegti arī salāti, vai desertu nomainīs augļi ar jogurtu. Vakariņojot Francijā, papildus ēdienam tu vienmēr varēsi iegūt maizi, vīnu un minerālūdeni.

Tādas nu ir Francijas virtuves tradīcijas, kuras es noteikti ieteiktu nobaudīt, ja kādreiz tev ir tā laime doties uz Franciju. Tu noteikti nebūsi vīlies, īpaši vakariņu laikā.